Curso/cursus:

CUBA LIBRE

por/door:

Peter Burgers

lengua/taal:

holandés/Nederlands

día/datum:

MARTES / DINSDAG

29 octubre/oktober y/en 5-12-19-26 noviembre/november y/en 3-10 diciembre/december 2019

hora/tijd:

19.30-21.30 h.

local/locatie:

De Pekhoeve, Dorpstraat 94, Ulvenhout

gastos/kosten:

Socios / leden:  € 120,-  /  Invidados / introducés:  € 135,-  incl. koffie / thee

CUBA LIBRE

con19 06 Cuba libre

 

Dit is een nieuwe uitnodiging!  Voor de cursus in de zomer waren er niet genoeg aanmeldingen, daarom verschuiven we de cursus naar het late najaar.

Peter Burgers zal opnieuw een cursus geven bij Las Lanzas.  Veel leden kennen Peter van de lezingen en cursussen die hij geeft over geschiedenis, maar vooral ook van zijn inspirerende begeleiding bij de culturele reis die we in maart 2019 maakten naar het zuidwesten van Spanje.  De bijeenkomsten zijn op dinsdagavond in De Pekhoeve in de Kafhoek, een ruimte die geschikt is voor cursussen en waar de PowerPointpresentatie goed te zien is. De cursus vormt een doorlopend verhaal, het is niet mogelijk om voor een beperkt aantal avonden in te schrijven.  U ontvangt na elke cursusavond een digitale versie van de PowerPointpresentatie, ook als u een keer verhinderd bent om een avond bij te wonen.

Het minimum aantal deelnemers is tien, maar er is ruimte voor meer deelnemers. Ook introducés zijn van harte welkom.  Leden van Las Lanzas hebben voorrang bij inschrijving.

U kunt zich tot 21 september aanmelden.

 

CUBA LIBRE

Cuba en de VS van de 19e tot de 21e eeuw

Cuba libre draait om vrijheid en afhankelijkheid.  Het verhaal opent met een overzicht van de geschiedenis van Cuba in de vroegmoderne tijd, om vervolgens in te zoomen op de 19e, 20e en vroege 21e eeuw.

In tegenstelling tot vele andere Spaanse bezittingen in Amerika, blijft Cuba gedurende de 19e eeuw lang trouw aan het moederland.  Wel brengt de opkomst van de VS een heroriëntatie op economisch gebied teweeg.  Gedurende de 1e helft van de 19e eeuw worden pogingen ondernomen om Cuba bij de VS te brengen.  De zuidelijke slavenstaten zien toetreding als een welkome versterking van hun kamp.  Met de afschaffing van de slavernij in de VS komt vanzelfsprekend een einde aan dit streven.

Ontevredenheid over de door Cubaanse elite als te gering ervaren politieke en economische invloed leidt tot een reeks onafhankelijkheidsoorlogen met moederland Spanje.  De VS komen in 1898 tussenbeide.  Cuba wordt een onafhankelijke republiek, maar de VS houden volledige politieke, economische en militaire controle over het eiland.  De militaire basis in Guantánamo vindt hier een begin.

Gedurende de eerste helft 20e eeuw wordt de Cubaanse politiek beheerst door personalismo.  Sterke leiders regeren op basis van patronage en cliëntelisme.  Daarnaast behouden de VS zich het recht voor om in te grijpen wanneer hun belangen in het geding zijn.  Het eiland wordt rijker, maar de rijkdom wordt slecht verdeeld.  Corruptie tiert welig. Amerikaanse criminelen en toeristen ontdekken Cuba.  Hotels, casino’s, nachtclubs en bordelen schieten uit de grond.

Een revolutie ontketend door Castro en Che Guevara leidt in ’59 tot de val van sterke man Batista.  Veel Cubanen ontvluchten Castro, zij vormen de kern van een Cubaanse gemeenschap in de VS.  Castro kan de macht slechts behouden door Cuba in het kamp van de Sovjet-Unie te loodsen.  Hij verruilt afhankelijkheid van de VS voor afhankelijkheid van de Sovjet-Unie.  De Koude Oorlog bereikt een hoogtepunt in de Cubacrisis van 1962. Kennedy speelt hoog spel, maar Castro blijft in het zadel.  De leider overleeft moordcomplotten vanuit de VS en zelfs de val van de Sovjet-Unie.  Wel verarmt het eiland.  In de jaren van 2008 tot 2018 staat broer Raúl aan het roer, ook hij kan het verval niet keren.  Kan toenadering tot de VS de impasse doorbreken?  Recentelijk werd het diplomatieke verkeer hervat.  Zal Cuba nu vrij zijn?

Na elke cursusavond ontvangt u een digitale versie van de PowerPointpresentatie, ook als u een keer verhinderd bent om een avond bij te wonen.

Peter Burgers

Peter Burgers studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (cum laude) en behaalde aansluitend een master’s degree aan de Universiteit van Oxford.  Daarnaast deed hij onderzoek aan de Westfälische Wilhelms-Universität te Münster en op het Nederlands Instituut te Rome.  Hij was werkzaam aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en aan de Universiteit van Oxford. Momenteel werkt hij op Gymnasium Beekvliet.

 

AANMELDEN:

Graag willen we vóór 21 september van u weten of u deelneemt aan deze cursus.  Uiterlijk 23 september besluiten we of er voldoende deelnemers zijn en of de cursus doorgaat.  Als dat eerder duidelijk is, ontvangen de inschrijvers meteen een bevestiging van hun inschrijving.

U kunt zich aanmelden via deze link: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..   Geef aan met hoeveel personen u komt en of er introducés bij zijn.

Uw inschrijving is definitief als u de kosten voor de cursus hebt overgemaakt aan de penningmeester NL84INGB0002647966 ten name van Las Lanzas Círculo Hispánico de Breda. Vermeld bij mededelingen: Cuba Libre en het aantal deelnemers en introducés.

 

Zondag 23 juni 2019

“Deportivo Cultural”

 

Beste leden van Las Lanzas,

De afsluiting van het verenigingsjaar 2018/2019 zal wederom op een, inmiddels, traditionele manier worden afgesloten.  Het voornemen is om de stad Delft te gaan bezoeken.  Een stad met uiteraard een Spaans verhaal.

 

Programma:

08.45 uur                 Verzamelen in Breda: Parkeerplaats nabij Hotel Mastbosch. (routebeschrijving volgt)

09.00 uur                 Vertrek met de bus naar Delft

10.00 - 10.45 uur     Koffie/thee en appeltaart bij de Barbaar

11.00 - 12.30 uur     Bezoek en rondleiding in het Prinsenhofmuseum. Thema: Willem van Oranje en de Opstand

13.00 uur                 Lunchen bij het Stads-koffyhuis

14.30 – 16.00 uur    Rondleiding door gidsen van Gilde Delft met aandacht voor het Spaanse verleden

16.00 – 17.00 uur    Vrij te besteden

17.15 uur                 Vertrek naar Breda vanaf hotel Hampshire

18.30 uur                 Terug in Breda.

19.00 uur                 Diner bij Hotel Mastbosch in Breda.

De kosten van deelname aan het dagprogramma zijn € 37,50 pp, introducés € 42,50 pp.

De kosten voor het menu zijn € 30,50 pp. inclusief cava of ander welkomstdrankje. (onderstaand de menukaart).

Overige drankjes zijn voor eigen rekening.

 

Als er geen gebruik gemaakt wordt van het dagprogramma is alleen deelname aan het diner ook mogelijk.

De kosten van het dagprogramma en het eventuele diner, svp bij aanmelding overmaken:

tnv penningmeester Las Lanzas:  NL84INGB0002647966 ovv dagprogramma en/of diner Deportivo 2019

Graag willen we van u op korte termijn, maar uiterlijk zaterdag 1 juni a.s. weten of u aan het programma van zondag 23 juni 2019 wilt deelnemen.  Meer informatie over deze dag volgt, nadat alle aanmeldingen binnen zijn.

Met vriendelijke groet,

De Commissie Deportivo Cultural 2019

Joop van Wijk             Mob: 06 43 08 01 00                             Wilma van Hout            Mob: 06 21 66 22 24


Inschrijving voor deelname aan het programma van de Deportivo Cultural 2019 te Delft:

Naam:………………………………………………………………………………………………….….....

Straat/nr…………………………………………………………………………………………………......

PC/Woonplaats:………………………………………………………………………………..................

E-mail:…………………………………………………………Telefoonnummer (mobiel)………………

Museumjaarkaart: ja / nee…………………………………..

Aantal personen: lid:…………………………………………introducé:…………………………………

Aantal personen:  diner bij Hotel Mastbosch Breda:  …………………………………………

Keuze* voor vis of vlees :  Voorgerecht:    Gevogeltebouillon …………….    Carpaccio van zalm .…….

                                        Hoofdgerecht:   Wijtingfilet ………………………    Varkensrugfilet ………….

                                        Nagerecht:        Vanilleparfait …………………..     Sorbetijs ………………..

*Graag erbij vermelden indien men een voedselallergie heeft.

s.v.p. INLEVEREN bij het secretariaat van Las Lanzas uiterlijk 1 juni 2019


 

Domingo 23 de junio 2019

“Deportivo Cultural”

Queridos socios de Las Lanzas,

Como siempre, vamos a celebrar el cierre del ciclo 2018/2019 de la forma tradicional, con una visita a la ciudad de Delft.  Una ciudad con mucha influencia hispánica.

Programa:

08:45h.               Encuentro en Breda: aparcamiento cerca del Hotel Mastbosch (ruta disponible más adelante).

09:00h.               Salida en autobús hacia Delft.

10:00 - 10:45h.   Café/té y tarta de manzana en el restaurante de Barbaar.

11:00 - 12:30h.    Visita y recorrido guiado del Prinsenhofmuseum. Tema: Willem van Oranje y la revuelta.

13:00h.               Comida en el Stads-koffyhuis.

14:30 - 16:00h.   Recorrido guiado de Gilde Delft con atención a la historia hispánica.

16:00 - 17:00h.   Tiempo libre.

17:15h.               Salida hacia Breda desde el hotel Hampshire.

18:30h.               Llegada a Breda.

19:00h.               Cena en el hotel Mastbosch de Breda.

El coste de la excursión a Delft es 37,50€ por persona, 42,50€ para no socios.

La cena en Breda cuesta 30,50€ por persona y podrán venir también los socios que no deseen participar en la salida a Delft.  La cena incluye un aperitivo de bienvenida de cava u otros pero no las demás bebidas. (El menú se adjunta en este mismo documento).

El precio de la excursión y de la cena se deberán abonar en la cuenta siguiente: tesorero Las Lanzas: NL84INGB0002647966 indicando “excursión y/o cena Deportivo 2019”.

Les rogamos que se inscriban lo antes posible, como máximo el jueves 1 de junio si desean participar en la excursión y/o cena del 23 de junio.  Una vez estén inscritos recibirán más información.

Cordialmente,

La Comisión Deportivo Cultural 2019

Joop van Wijk              Mov: 06 43 08 01 00                             Wilma van Hout                        Mov: 06 21 66 22 24


Inscripción para participar en la excursión Deportivo Cultural 2019 a Delft:

Nombre: ……………………………………………………………………………..

Calle/número: ……………………………………………………………………….

Código postal/Lugar de residencia: ………………………………………………

Teléfono: …………………………………………………………………………….

E-mail: ……………………………………………………………………………….

Abono anual museos:   sí/no

Número de personas:   miembro:…….  no socio:…….

Número de personas:   cena en el hotel Mastbosch Breda……………………..

Elija* pescado o carne:             Entrante:          Caldo de ave………..    Carpaccio de salmon…….

                                                 Plato principal:  Filete de merlán……..   Espalda de cerdo…………

                                                 Postre:              Parfait de vainilla ……  Sorbete de helado………..

*Por favor háganos saber si es Usted alérgico a algún alimento.

Por favor mande esta inscripción al secretariado de Las Lanzas antes del 1 de junio de 2019.


 

Logo Mastbosch

 

MENU DEP0RTIVO CULTURAL 2019

 Voorgerecht

Gevogeltebouillon met groenten julienne

OF

Carpaccio van zalm met gemarineerde komkommer, veldsla en basilicumolie

Hoofdgerecht

Zweeds varkensrugfilet met groententaartje en rode wijnsaus

OF

Wijtingfilet met geglaceerde wortel en heldere vissaus met tuinkruiden

Nagerecht

Vanille parfait met chocoladesaus en meringue

OF

2 bollen sorbetijs met gebrand Italiaanschuim

 

8-daagse CULTUURREIS NAAR ZUIDWEST SPANJE

Zaterdag 2 maart tot zaterdag 9 maart 2019

Las Lanzas organiseert voor haar leden en introducees een reis naar Spanje. Peter Burgers zal ons tijdens de reis meenemen door de geschiedenis van eeuwen en de specifieke ligging en geologie van de streek die in de Spaanse historie heel belangrijk was. Zoals de mijnen die de Iberiërs en Feniciërs al voor onze jaartelling exploiteerden; de strijd om de heerschappij tussen de christelijke en islamitische rijken in de middeleeuwen; de streek waar Columbus zijn schepen liet bouwen en de haven waar hij vertrok op zoek naar ‘Indië’. We reizen door het landschap en door de tijd.

Peter Burgers is historicus. Hij studeerde en werkte in Nijmegen, Oxford, Münster en Rome. Hij werkt als docent geschiedenis aan een lyceum en is bij onze leden bekend van zijn cursussen voor het Hoger Onderwijs voor Ouderen en de cursus ‘Met zwaard en kompas’, die hij dit jaar voor onze leden gaf.

Marianne Pas zorgt voor de praktische organisatie van voorbereiding en uitvoering van de reis.

We vliegen rechtstreeks naar Sevilla vanaf Schiphol en we hebben tijdens de reis de beschikking over een bus om ons daar heen te brengen waar we willen zijn. We verblijven in driesterrenhotels in Sevilla, Huelva en Jerez de la Frontera. Het globale reisprogramma vindt u via de link onderaan.  Het reisarrangement wordt verzorgd door reisbureau Travel Inventive. Dit bureau werkt met de ANVR-reisvoorwaarden.

De kosten van de reis zijn afhankelijk van het aantal deelnemers en de definitieve prijs van het vliegticket. We gaan uit van minimaal 20 deelnemers. Dan kost de reis ongeveer € 1.250,-. De éénpersoonstoeslag is € 184,-. Dat is inclusief: vliegreis, hotelkamer, ontbijt, diner op vrijdagavond, begeleiding door Peter Burgers, entrees, vervoer en calamiteitenfonds. Las Lanzas organiseert de reis zonder winstoogmerk. De daadwerkelijke kosten worden omgeslagen over de deelnemers. Als er meer dan 20 deelnemers zijn beperkt dat de kosten van de vliegreis. Het maximaal aantal deelnemers is 30.

Niet-leden van Las Lanzas zijn van harte welkom om mee te gaan. Zij betalen een toeslag van € 35,- persoon.

U kunt u opgeven door het aanmeldingsformulier in te vullen en aan de secretaris te mailen of posten. Bij aanmelding gaat u akkoord met onze reisvoorwaarden.  Bij inschrijving betaalt u 10 procent van de reissom ad. € 125,- als aanbetaling.  Dit bedrag ontvangt u terug als de reis onverhoopt niet door gaat.  U ontvangt een nota voor het overmaken van de rest van de reissom.

Meldt u spoedig aan, liefst vóór 7 december.  Hoe eerder wij de boeking van de vliegreis kunnen regelen, hoe beter wat betreft de kosten.  Vóór kerstmis laten we u weten of de reis doorgaat. 

Namens het bestuur van Las Lanzas,

Marianne Pas  

Programma van de reis

 

 

Zondag 13 januari 2019

Sarao in Ulvenhout bij Lunchroom de Uitdaging

 

Maandag 11 februari 2019

Lezing door Peter Burgers: een reis door de tijd in zuidwest Spanje

 

Zaterdag 2 maart tot zaterdag 9 maart 2019

Reis naar zuidwest Spanje met Peter Burgers

 

Maandag 11 maart 2019

Algemene ledenvergadering

 

Vrijdag 12 april 2019

Maite Otaegui: Comer en España

 

Vrijdag 10 mei 2019

Jan van der Vegt: Hendrik de Vries, el español groninguense

 

Dinsdag 4 - 18 - 25 juni en 3 - 10 - 17 en 24 september 2019

Cursus (NL): CUBA LIBRE door Peter Burgers

 

Zondag 23 juni 2019

Deportivo cultural: bezoek aan Delft en aansluitend diner bij hotel Mastbosch, Breda

 

Vrijdag 6 september 2019

Lezing

 

Maandag 7 oktober 2019

Lezing

 

Dinsdag 29 oktober en 5-12-19-26 november en 3-10 december 2019

Cursus (NL): CUBA LIBRE door Peter Burgers

 

Maandag 4 november 2019

Las Lanzas Musical

 

Maandag 3 decmber 2019

Lezing

 

Zondag 24 juni 2018

“Deportivo Cultural”

Beste leden van Las Lanzas,

De afsluiting van het verenigingsjaar 2017/2018 zal weer op een, inmiddels, traditionele manier worden afgesloten.

Het voornemen is om o.a. de stad Mechelen (België) te gaan bezoeken.  Een stad met uiteraard een Spaans tintje.

Karel V is hier opgegroeid aan het Hof van zijn tante Margaretha van Oostenrijk, toen landvoogdes van de Nederlanden.

(zie ook Wikipedia: Karel V en Margaretha van Oostenrijk)

Programma:

08.30 uur                 Verzamelen in Ulvenhout: Parkeerplaats aan de Withof (Albert Heijn) achter de grote kerk.

08.45 uur                 Vertrek met de bus richting Mechelen (België).

10.00 uur                 Koffie/thee en appelgebak bij Margo in Onze-Lieve-Vrouw-Waver

11.00 – 13.00 uur    Bezoek en rondleiding in de beroemde Wintertuin van de Ursulinen in O.L.V-Waver

13.30 uur                 Lunchen bij Margo

15.15 – 17.15 uur    Rondleiding met gids in Mechelen.

De kosten van deelname aan het dagprogramma zijn € 37,50 pp, introducés € 42,50 pp.

Terug in Ulvenhout (± 19.00 uur) gaan we, voor wie dat wil, eten bij de Uitdaging, Dorpstraat 40, Ulvenhout.

De kosten voor het menu excl. drankjes, zijn € 27,50 pp. (zie onderstaand het menu)

Alleen deelname aan het diner om 19.00 uur is eventueel ook mogelijk.

De kosten van het dagprogramma en eventuele diner, svp bij aanmelding overmaken:

tnv penningmeester Las Lanzas:  NL84INGB0002647966 ovv dagprogramma en/of diner Deportivo 2018.

Graag willen we van u op korte termijn, maar uiterlijk donderdag 31 mei a.s. weten of u aan het programma van zondag 24 juni 2018 wilt deelnemen. Uitgebreidere informatie over deze dag volgt, nadat alle aanmeldingen binnen zijn.

Met vriendelijke groet,

De Commissie Deportivo Cultural 2018

Joop van Wijk               Mob: 06 43 08 01 00

Wilma van Hout            Mob: 06 21 66 22 24                                         klik hier voor digitaal inschrijfformulier


Inschrijving voor deelname aan het programma van de Deportivo Cultural 2018 te Mechelen:

Naam:………………………………………………………………………………………………….…....

Straat/nr………………………………………………………………………………………………….....

PC/Woonplaats:………………………………………………………………………………..................

E-mail:…………………………………………………………Telefoonnummer (mobiel)………………

Aantal personen: lid:  ...                                                  introducé: ...

Aantal personen: diner bij de Uitdaging in Ulvenhout:  .....

Keuze voor vis of vlees : … X vis         … X vlees


s.v.p. INLEVEREN bij het secretariaat van Las Lanzas uiterlijk 31 mei 2018

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  /  A.M. Jagers, Keizerstraat 25, 4811 HL  Breda.


M E N U

 

 2018 06 Uitdaging

 

Diner Las Lanzas   Deportivo Cultural 2018

Zondag 24 juni 2018

 

Ontvangst met drankje naar keuze

Met gemengde nootjes en olijven

 ***

Proeverij van voorgerechtjes

geserveerd met ciabatta, roomboter en tapenades

***

Kalfsmedaillons met jus van salie

Of

Kabeljauwfilet op Italiaanse wijze met tomaat en pancetta

Geserveerd met aardappelgarnituur, salade en groente van het seizoen

***

Petit grand dessert

 

Lunchroom De Uitdaging Dorpstraat 40 4851 CM Ulvenhout Telefoon 076-5449920


Domingo 24 de junio de 2018

“Deportivo Cultural”

Estimados socios de Las Lanzas,

El cierre del año 2017/2018 concluirá de la forma tradicional. 

La intención es visitar la ciudad de Mechelen (Bélgica), entre otras cosas.  Una ciudad con, por supuesto, un toque español.

Carlos V creció aquí en la corte de su tía Margarita de Austria, entonces gobernadora de los Países Bajos.

(ver también Wikipedia: Karel V y Margaretha van Oostenrijk)

Programa:

08.30 h                    Nos reunimos en Ulvenhout: Párquing en de Withof (Albert Heijn) detrás de la catedral.

08.45 h                    Salida en autobús hacia Mechelen (Bélgica).

10.00 h                    Café/te y tarta de manzana de Margo en Onze-Lieve-Vrouw-Waver

11.00 – 13.00 h        Visita y recorrido guiado por el famoso jardín de invierno de Ursulinen en O.L.V-Waver

13.30 h                    Comida en Margo

15.15 – 17.15 h        Excursión guiada por Mechelen.

Los precios para participar en el programa diario son de € 37.50 por persona y invitados € 42.50 por persona. 

De vuelta en Ulvenhout (± 19.00 h) comeremos, quienes quieran, en De Uitdaging en Ulvenhout.  Los costes del menú sin incluir bebidas son de € 27.50 pp. (ver el menú a continuación)

También es posible sólo participar en la cena a las 19.00 h.

Los costes del programa diario y la posible cena, por favor envíenla en el momento de la inscripción:

tesorero Las Lanzas: NL84INGB0002647966 indicando programa de día y / o cena Deportivo 2018 

Les pedimos que hagan cuanto antes la inscripción, a más tardar el jueves 31 de mayo, si desean participar en el programa del domingo 24 de junio de 2018.  Se les hará llegar más información detallada sobre el día después de que se hayan recibido todas las inscripciones.

Saludos cordiales,

La Comisión Deportivo Cultural 2018

Joop van Wijk               Mov: 06 43 08 01 00

Wilma van Hout            Mov: 06 21 66 22 24                                         formulario digital


Inscripción para participar en la actividad del Deportivo Cultural 2018 en Mechelen (Bélgica):

Sr./sra……………………………………………………………….……………………..

Calle/nr…………………………………………………………………………………….

PC/ residencia……………………………………………………………..……………..

Correo electrónico…………………………………………número móvil:..…………..

Número de personas programa: socio.....……….invitado ....................................

Número de personas cena: (por su propia cuenta):..............

Carne o pescado     .... X carne          ...X pescado


Por favor devolverlo a la Secretaría antes del jueves, 31 de mayo de 2018

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  /  A.M. Jagers, Keizerstraat 25, 4811 HL  Breda.


M E N Ú

 

 2018 06 Uitdaging

 

Cena Las Lanzas    Deportivo Cultural 2018

Domingo 24 de junio de 2018

 

Recepción con bebida a elegir

Con mezcla de frutos secos y aceitunas

 ***

Degustación de aperitivos servido con chapata, mantequilla y tapenades

 ***

 Medallones de ternera con salsa de salvia

 O

Filete de bacalao estilo italiano con tomate y panceta 

Servido con guarnición de patata, ensalada y verduras de la temporada

 ***

Petit grand dessert

 

Lunchroom De Uitdaging Dorpstraat 40 4851 CM Ulvenhout Telefoon 076-5449920


Ga naar boven