2 0 1 9

lunes/maandag 11 de marzo / 11 maart 2019

 algemene ledenvergadering:

 ***

Local/locatie:

De Pekhoeve, Dorpstraat 94, Ulvenhout

Hora/tijd: 20:00 - 22:00 h

Entrada/entree:

socios/leden: alleen toegankelijk voor leden

 

 

Queridos socios del Círculo de Breda, Las Lanzas: ¡Bienvenidos

Nuestra tradicional Asamblea General (A.G.) se celebrará este año en marzo.  Solemos reunirnos los que hemos participado en las actividades del año en curso y TODOS los socios involucrados en la marcha del Círculo Hispánico LAS LANZAS de Breda.  Es el momento para hablar de cosas pasadas y de cosas por venir.

19:30h - 20.15h         Las Lanzas Algemene Ledenvergadering   (alleen toegankelijk voor leden)

Vóór de vergadering staat voor u de koffie en thee klaar!

 

Después  la Asamblea General / na afloop van de algemene ledenvergadering

20:30h – 22.00h        Cine español: El botón de nácar.

Deze documentaire duurt 1.22 uur en wordt in het Nederlands ondertiteld.

Sommige zeggen dat water een geheugen heeft, EL BOTÓN DE NÁCAR laat zien dat het ook een stem heeft.  In deze poëtische documentaire laat regisseur Patricio Guzmán het water het verhaal van de Chileense geschiedenis vertellen.  De oceaan bevat de geschiedenis van de mens.  De zee herbergt alle stemmen van de aarde en die uit het heelal, en bewaart het geheim van een mysterieuze knoop die op de zeebodem werd gevonden.  Chili biedt een bovennatuurlijk landschap van vulkanen, bergen en gletsjers.  Dit landschap bevat de stemmen van de inheemse Patagonische bevolking, van de eerste Engelse zeemannen en ook die van de politieke gevangenen.  Met prachtige beelden toont Guzmán de kijker hoe het water door de geschiedenis van de mens stroomt, en hoe het alles met elkaar verbindt.

 


MEDEDELINGEN VAN HET BESTUUR:

 

2 tot 9 maart 2019  -  cultuurreis naar Zuidwest-Spanje

Op 2 maart vertrekken 28 deelnemers met het vliegtuig naar Sevilla. In zeven dagen reizen zij door het zuidwesten van Spanje. Ze verblijven in Sevilla, Huelva en Jerez de la Frontera. We trekken met de bus door de regio, op zoek naar de sporen die het verre en meer nabije verleden hebben achtergelaten. We wensen iedereen een goede reis, mooie ervaringen en een behouden thuiskomst!

 

 


 

 

P R O G R A M M A  2019

·         2 tot 9 maart 2019

Reis naar Zuidwest Spanje

·         Maandag 11 maart 2019

Algemene Ledenvergadering - Film: El botón de nácar.

·         Vrijdag 12 april 2019

Maite Otaegui: Comer en España

·         Vrijdag 10 mei 2019

Jan van der Vegt: Hendrik de Vries, el español groninguense

·         Zondag 23 juni 2019

Deportivo cultural – de datum is nu definitief!

 


 

 

CULTURELE ACTIVITEITEN IN DE REGIO:

 Nu te zien in Chassé Cinema, Breda:

ROMA – (zie Roma)

De film speelt in de wijk Roma in Mexico-stad en biedt een realistische blik in het leven van een gezin uit de middenklasse en hun ama de casa Cleo. Regie: Alfonso Curón.  De film is overladen met prijzen: op 2 februari jl. kreeg zij de Goya-prijs voor de beste Latijns-Amerikaanse film en ze won de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.  Bovendien staat Roma op twee finalelijsten voor de Oscars in 2019: voor beste film en voor de beste hoofdrolspeler.

Kijk zelf voor meer informatie over het filmprogramma op de website van Chassé Cinema.

Vrijdag 15 maart – Chassé Theater, Breda:

CLAUDIA door LA CONQUESTA DEL POL SUD.

Een voorstelling die teruggrijpt op de verdwenen kinderen van politieke gevangenen in de periode van militaire dictatuur in Argentinië (1976-1983). Het gezelschap La Conquesta del Pol Sud vertelt het verhaal over Claudia Poblete die ontdekt, dat ze niet het kind is van de ouders bij wie ze is opgegroeid.  In een soort documentair theater deelt Claudia Poblete haar eigen ervaringen in fragmenten, ook met documentairebeelden en materiaal uit het onderzoek naar haar afkomst.  Met de rechtszaak die over het lot van Claudia tegen de overheid van Argentinië werd aangespannen, kwam er een einde aan de straffeloosheid van de militairen die verantwoordelijk waren voor ontvoeringen van tegenstanders van het regime en het laten ‘verdwijnen’ van hun kinderen.  Het Spaanse toneelgezelschap mengt theater, documentaire en poëzie om de toeschouwer te bereiken en aan het denken te zetten. 

Voertaal: Spaans met Nederlandse boventiteling.

Meer informatie: zie CLAUDIA.

 

Cursus over Spaanse film bij HOVO-Rotterdam

Het Hoger Onderwijs voor Ouderen organiseert in de maanden maart en april de cursus ‘Een cinematografische reis door Spanje´.  Centraal staat de Spaanse cinema vanuit historisch perspectief. Met beelden uit de hele twintigste eeuw, zelfs van rond 1900.  Maar ook met films van Carlos Saura en Pedro Almodóvar die ons beter bekend zijn.  Er is veel aandacht voor de historische context in deze eeuw om de films goed te kunnen begrijpen.  De films worden in het Engels ondertiteld.

Docent is Klazien de Vries, wetenschappelijk redacteur en expert in de geschiedenis van de Spaanse film.  

De lessen worden gegeven aan de Erasmus Universiteit, dicht bij de A/16 - Brienenoordbrug gelegen.

Meer informatie: Een cinematografische reis door Spanje  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beste leden van Las Lanzas,

 

Queridos socios de Las Lanzas:

Peter Burgers komt opnieuw naar Ulvenhout. Deze keer diept hij het thema uit dat ten grondslag ligt aan de reis naar Spanje die over enkele weken begint. Iedereen is welkom: leden, deelnemers aan de reis en introducés.

Otra vez el señor Peter Burgers vendrá a Ulvenhout. Llevará nosotros a tiempos pasados y sus huellas hoy día en monumentos, la cultura y el paisaje en el suroeste de España.

¡Bienvenidos a todos: ¡socios, compañeros de viaje e invitados!

 


 

 

 

 


 

Ga naar boven