2 0 1 8

l u n e s , el 10 de septiembre 2018

 Conferencia/lezing: LAS CULTURAS PREINCAICAS Y LOS INCAS

por/door: Estela Mantilla de Muusse

Lengua/taal: Español / Spaans

Local/locatie:

De Pekhoeve, Dorpstraat 94, Ulvenhout

Hora/tijd: 20:00 h - 22:00h  (sala / zaal open: 19:30h)

Entrada/entree: socios/leden gratis - introducés/invitados € 5,00 (incl. kopje koffie/thee)

 

LAS CULTURAS PREINCAICAS Y LOS INCAS

DE PRE-INCACULTUREN EN HUN INVLOED OP DE INCA’S

2018 09 Incas

Pachacámac, een scheppersgod: bij de oude culturen en bij de Inca’s.

Beste leden van Las Lanzas,
  ..... Queridos socios de Las Lanzas:

Een nieuw verenigingsjaar begint! Het bestuur heeft veel plannen, aan sommige daarvan wordt nog gewerkt.

We beginnen het jaar met een boeiende presentatie over de prehistorie van Latijns-Amerika.  Estela Mantilla Muusse weet veel van de culturen van de Azteken, Maya, Olmeken en Tolteken, maar gaat nu verder terug in de tijd.  Welke culturen waren er veel eerder?  Hadden zij invloed op de culturen die daarna kwamen.  Bijvoorbeeld de Inca-cultuur?

U bent van harte welkom!

 

 

Nuestra asociación inaugura un nuevo año de actividades.  La junta directiva hacía muchos planes: unos podemos presentar, otros necesitan elaboración.

Iniciamos el año con una presentación interesante sobre la prehistoria de América Latína.  Estela Mantilla Muusse es especialista en el tema.  Presentará información de las culturas más antiguas del continente.  Después de la cual explicará sus influencias en la Cultura Inca en los años 1200-1500.

¡Bienvenidos a todos!

 

LAS CULTURAS PREINCAICAS Y LOS INCAS

Esta presentación se trata sobre las principales culturas preincaicas que tuvieron influencia en la más tarde cultura Inca.  Influencia en la religión, política, economía, arquitectura etc.  Culturas que se desarrollaron a lo largo y ancho de lo que es ahora territorio peruano, boliviano, chileno ect.  Culturas como Caral, Tiahuanaco, Chavín, Moche, Chimú, Nazca, Paracas.

En la segunda parte de esta presentación tratamos sobre la cultura Inca.  Su organización política, su economía, arquitectura ect.  Y el fin de esta cultura con la llegada de los conquistadores.

Deze lezing gaat over de belangrijkste culturen die voorafgingen aan de cultuur van de Inca’s en de invloed die zij hebben gehad op die Incacultuur.  Invloed op de religie, de politiek, de economie, de architectuur enz.  Het gaat om culturen die zich ontwikkelden in de regio die nu min of meer de landen Peru, Bolivia en Chili omvat.  Culturen die wij kennen als de Cara, de Tiahuanaco, de Moche, de Chimú, de Nazca en de Paracascultuur.

Het tweede deel van de presentatie gaat over cultuur van de Inca’s.  Hoe hun bestuur functioneerde, hun economie, hun architectuur en nog veel meer.  Die Incacultuur eindigde met de komst van de conquistadores uit Spanje. 

 

Introducción de Estela Mantilla de Muusse:

Nací en Coina – Dpto. de la Libertad - Perú.  Hice estudios de Economía en la universidad Nacional de Trujillo.  Salí de mi país natal ya hace 30 años de los cuales 10 de estos los pasé viajando por diferentes países del mundo acompañando a mi esposo por motivos de trabajo.  Una vez establecida en Holanda hice varios cursos para poder clases de español como idioma extranjero a estudiantes como para adultos.  Actualmente trabajo para NCOI - SCHOEVERS en Rotterdam dando clases de español empresarial para estudiantes de HBO y MBO; por las noches doy clases de español para adultos en la biblioteca de Gouda.

Desde muy temprana edad me interesó la historia de América del Sur, de América Central y desde luego la historia universal en general.  El poder informar por medio de presentaciones - conferencias sobre estas culturas; el dar a saber como se desarrollaron, sus altos conocimientos ect. es para mi personalmente un honor.

Estela is geboren in Coina in Peru.  Zij studeerde Economie aan de Universiteit van Trujillo in haar geboorteland.  Dertig jaar geleden vertrok zij uit Peru met haar echtgenoot die voor zijn werk van het ene land naar het andere trok.  Twintig jaar geleden vestigde zij zich in Nederland en bekwaamde zich in het geven van Spaanse les. Zij gaf les aan kinderen en volwassenen waarvoor het Spaans een vreemde taal was.  Tegenwoordig werkt zij als docent Zakelijk Spaans aan NCOI-Schoevers en geeft les aan studenten op HBO- en MBO-niveau.  In de avonduren geeft zij nog Spaanse les aan volwassenen in de bibliotheek van Gouda.

Al vanaf haar jeugd was zij geboeid door de geschiedenis van Zuid- en Midden-Amerika en daardoor ook in de wereldgeschiedenis in het algemeen.  Het is voor haar een eer om over de geschiedenis van Latijns-Amerika te vertellen en de hoe de verschillende culturen zich sinds de oudheid daar ontwikkelden.

 

MEDEDELINGEN VAN HET BESTUUR:

Vrijdag 19 oktober: bezoek aan tentoonstelling Gaudí en de Amsterdamse School

Op 2 oktober begint in museum Het Schip in Amsterdam een bijzonder tijdelijke tentoonstelling.  De invloed van Gaudí op de architecten van de Amsterdams School wordt zichtbaar gemaakt.  Het bestuur bereidt een bezoek aan de tentoonstelling voor.  Houd de datum alvast vrij!

Meer weten?  Tentoonstelling Gaudí en de Amsterdamse School

 

Zondag 4 november: Las Lanzas Musical – duo Rosas de Alma

De commissie Musical heeft de banden aangehaald met een oude bekende: Michel Gillain, de bekende Vlaamse flamencogitarist.  Hij trad al eerder op voor Las Lanzas tijdens de Jornada in Breda in de Grote Kerk, een eerdere musical in het Witte Kerkje in Terheijden.  Nu vormt samen met zijn echtgenote het duo Rosas del Alma.  Samen brengen zij in De Pekhoeve het concert Pastor de Amor. Informatie volgt.  Bestel tijdig uw kaartjes!

 

Reis naar Spanje van 2 tot 9 maart 2019

Binnenkort ontvangt u informatie over deze reis naar zuidwest Spanje (Sevilla – Huelva – Jerez de la Frontera e.o.).  Peter Burgers heeft het thema van deze reis uitgewerkt en gaat met u op avontuur door de historie van deze streek.  Las Lanzas organiseert de reis en hoopt dat veel leden zullen genieten van een mooie reis en weer meer weten van de geschiedenis en cultuur van Spanje bij terugkomst.  Binnenkort ontvangt u meer informatie.

 

Las Lanzas en uw privacy – de nieuwe AVG-wet

Het bestuur heeft conform de wetgeving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming een ‘Verklaring omtrent de geheimhouding van gegevens opgesteld’.  Om uw privacy te waarborgen hebben wij in die verklaring vastgelegd hoe wij uw privacy waarborgen en hoe we zorgvuldig omgaan met uw persoonsgegevens.  Kort samengevat hebben wij daarin het volgende geregeld:

  • Persoonsgegevens gebruiken wij in overeenstemming met het doel waarvoor ze verstrekt zijn.
  • Wij registreren alleen persoonsgegevens die nodig zijn, of nuttig kunnen zijn, om de aangegeven doelen van de vereniging te realiseren.
  • Voor registratie en gebruik van persoonsgegevens vragen wij uw uitdrukkelijke toestemming.

Alle bestuursleden hebben een geheimhoudingsverklaring ondertekend, waarmee zij zich binden aan de afspraken die in de verklaring over de geheimhouding zijn vastgelegd. De integrale verklaring omtrent de geheimhouding van gegevens vindt op onze website via de link Verklaring op de homepagina.

 

De bibliotheek van Las Lanzas

De bibliotheek is deze zomer verhuisd van Marie-Thérèse Geerts naar Marianne Pas.  Mede door gulle giften van Jacques Altena breidt de collectie zich nog steeds uit.  Maar er worden weinig boeken uitgeleend.  Kijkt u nog eens naar de boekenlijst. Op de website: biblioteca vindt u de actuele lijst (met dank aan Marie-Thérèse).  We hebben ook boeken over literatuurgeschiedenis en woordenboeken.  Voor inlichtingen en het lenen van boeken kunt u terecht bij Marianne Pas: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

  P R O G R A M M A  2018 – 2019

·         Di. 4-11-18-25 september

Cursus met Zwaard en Kompas

·         Maandag 8 oktober

Lezing/presentatie

·         Vrijdag 19 oktober

Bezoek aan de tentoonstelling Gaudí en de Amsterdamse School

·         Zondag 4 november

Las Lanzas Musical: duo Rosas del Alma in de Pekhoeve

·         Vrijdag 7 december

Miquel á Campo: Aragón en sus tiempos

·         Zondag 13 januari 2019

Sarao in Ulvenhout bij De Uitdaging

·         Maandag 11 februari 2019

Lezing/activiteit

·         Za 2 tot za 9 maart 2019

Reis naar zuidwest Spanje

·         Maandag 11 maart 2019

Algemene Ledenvergadering

·         Vrijdag 12 april 2019

Maite Otaegui: Comer en España

·         Vrijdag 10 mei 2019

Lezing/activiteit

·         Zondag 23 of 30 juni 2019

Deportivo cultural

 

CULTURELE ACTIVITEITEN IN DE REGIO:

Chassé Cinema, Breda:

Kijk zelf voor meer informatie over het programma op de website van Chassé Cinema

Vanaf donderdag 4 oktober landelijke première Todos lo saben met o.a. Javier Bardem, Penélope Cruz, Ricardo Darin.

 

9 oktober – Tilburg  theaters, Tilburg:    1609 Staakt het vuren

Theatergroep Aluin brengt een voorstelling over het twaalfjarig bestand in de 80-jarige oorlog. Een andere kijk op de verhouding tussen Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Nassau.  Meer informatie: Theaters Tilburg

 

HERDENKING 80-JARIGE OORLOG OP TELEVISIE:

In 2018 is het 450 jaar geleden dat de 80-jarige oorlog begon.  In het najaar wordt daar veel aandacht aan besteed.  Er is een website gemaakt over deze oorlog: 80 jarige oorlog

Op de website vindt u een kaart met 80 plekken in Nederland waar die oorlog op de een of andere manier nog zichtbaar is.  Ook is er een uitgebreide audiotour waarin Hans Goedkoop het voetspoor volgt van Willem van Oranje en zijn familie.

Zet ook uw televisie aan, of neem de uitzendingen op van:

  • NPO 2 vanaf 28 september om 21.10 uur: 7-delige documentaireserie over de 80-jarige oorlog. Hans Goedkoop overziet, samen met deskundigen, het slagveld. Wekelijkse uitzending (wordt telkens de volgende dag herhaald op NPO 2 om 16.10 uur).
  • NPO 3 vanaf zondag 30 september om 18.15 uur: Welkom in de 80-jarige oorlog! Een komedie in 7 delen. Willem van Oranje, Maurits, Alva en zelfs Philips II zitten op de bank bij Dorine Goudsmit (Plien van Bennekom) en laten zich door haar interviewen.  Zij vertellen werkelijk alles (!) over die tijd.  Geschiedenis met een knipoog met een knipoog in een hilarische talkshow!

 


 

Ga naar boven