2 0 1 9

viernes/vrijdag 8 de noviembre / 8 november 2019

 conferencia/lezing: Pedro Almodóvar – een fenomeen in de filmwereld

por/door: Klazien de Vries

-

 ***

Local/locatie:

De Blaker, Graaf Hendrik III-plein 128, Breda

Hora/tijd: 20:00 - 22:00 h

Entrada/entree:

socios/leden: gratis  -  invitados/introducees € 5,00 (incl. kopje koffie of thee)

 

con19 11 Pedro 

 PEDRO ALMODÓVAR – EEN FENOMEEN IN DE FILMWERELD

 

Beste leden van Las Lanzas,

Wij nodigen u van harte uit op een nieuwe locatie: DE BLAKER. Klazien de Vries geeft een boeiende presentatie over een fenomeen in de internationale filmwereld: de regisseur en producent Pedro Almodóvar.  Zijn films zijn bekend en geliefd bij velen: vast ook bij u! Almodóvar is een van de beste vertegenwoordigers van de Spaanse film en geniet internationaal faam. Hij ontving vele prijzen.  

Klazien de Vries kent zijn hele oeuvre en neemt u mee op verkenning. U zult ongetwijfeld iets herkennen uit films die al zag. Maar er is ook veel dat u niet wist over deze regisseur en zijn werkwijze.

Mis deze bijeenkomst niet!

Queridos socios de Las Lanzas:

¡Bienvenidos a todos a un nuevo lugar de reunión: DE BLAKER! Señora Klazien de Vries presentará su imagen del fenómeno Pedro Almodóvar, director y productor del cine. Sus películas son muy conocidas en España y en el mundo: ¿A Usted también?

Almodóvar es uno de los mayores exponentes del cine español, tiene un mayor renombre internacional y recibió muchos premios.

Señora de Vries entiende la obra de Almodóvar. Invitamos a un recorrido para informar Ustedes más de sus intenciones y su modo de operar. Reconocerá fragmentos de películas de Almodóvar de antes y de hoy día.

¡No perderá esa reunión!  

PEDRO ALMODÓVAR – EEN FENOMEEN IN DE FILMWERELD

Over de films van Pedro Almodóvar raak je niet snel uitgepraat. Eén film van hem – bijvoorbeeld zijn laatste, Dolor y Gloria – is al voldoende voor een avondvullend programma. Het is dan ook ondoenlijk om in één lezing zijn oeuvre te behandelen. Maar we gaan toch een poging wagen. In elk geval zal het op 8 november gaan over Almodóvar, de verhalenverteller; want dat is hij. De stijl waarin hij zijn ‘historias’ vormgeeft, vergt veel aandacht, open zintuigen en moed. Zijn cinematografische taal is rijk, verrassend, schokkend soms en origineel. Een film van Almodóvar herken je dan ook aan zijn handschrift, dat meer is dan een handtekening.

con19 11 Klazien

Van huis uit is Klazien de Vries geen filmkenner; als redacteur en schrijfdocent vormen teksten haar domein. Altijd al een liefhebber van Spanje en zijn cultuur, belandde ze vijftien jaar geleden min of meer toevallig op het terrein van de Spaanse cinema waarvan ze grondig studie maakte.  Tegenwoordig geeft ze ook colleges en lezingen over de geschiedenis en kenmerken van de Spaanse film.     https://scriptamelius.nl/?page_id=281

 

DOLOR Y GLORIA vooraf nog zien? Nu te zien in Chassé-Cinema.

De nieuwe film van de Spaanse filmmaker Pedro Almodóvar waarin een regisseur op leeftijd terugblikt op het verleden en de keuzes die hij onderweg heeft gemaakt. Salvador Mallo heeft al in geen jaren een film meer gemaakt, maar kan gelukkig nog teren op de successen die hij als regisseur heeft genoten. Wanneer een oude film van hem onder het stof vandaan wordt gehaald, brengt dat hem in contact met voormalig acteur Alberto. De twee worden weer herenigd, nadat ze lang geleden zijn gebrouilleerd. De ontmoeting zet een kettingreactie in gang, waarin het verleden terugkeert in het leven van Salvador. Terugdenkend aan zijn jeugd en zijn moeder wordt hij gedwongen om zijn demonen onder ogen te komen.

regie: Pedro Almodóvar / drama / met: Antonio Banderas, Penélope Cruz, Julieta Serrano, Leonardo Sbaraglia / Spanje 2019, 113 min. / Spaans gesproken / Nederlands ondertiteld  https://www.chasse.nl/cinema/programma

 

Nieuwe locatie:  DE BLAKER IN BREDA

Sinds anderhalf jaar kan Las Lanzas op de vrijdagavond nog maar spaarzaam terecht in De Pekhoeve in Ulvenhout. We hebben daarom – met hulp van een aantal leden – gezocht naar een alternatieve locatie. Die hebben wij gevonden in Breda bij De Blaker in de wijk Boeimeer. De zaal wordt verhuurd inclusief service en horeca. Dat betekent dat de stoelen voor ons klaar worden gezet en dat de bar wordt bediend door de uitbaters, Gerard en Ineke van Pelt. De prijzen voor de drankjes liggen iets hoger dan in De Pekhoeve, maar zijn heel redelijk. We zullen ook in 2020 enkele  bijeenkomsten in De Blaker organiseren. Graag horen we van u hoe deze locatie u bevalt.

Adres:            Graaf Hendrik III plein 128, 4819 CL Breda

Parkeren:       In de omliggende straten – voor de deur is een invalidenparkeerplaats

Met de bus:   Stadsbus lijn 4 en 5 (vanaf het station) – uitstappen bij Shell-benzinestation, halte Grote Spie.

con19 11 Blaker


ANDERE ACTIVITEITEN:

29 oktober tot en met 10 december: Cursus CUBA LIBRE

De cursus gaat van start met 11 deelnemers. Of wilt u nog meedoen? Meldt u aan bij de voorzitter Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Peter Burgers geeft met veel plezier weer een cursus aan de leden van Las Lanzas.  Hij richt zich nu op de historie en de cultuur van Cuba en de Verenigde Staten in de 19e en 20e eeuw.  Er zijn zeven bijeenkomsten op dinsdagavond in De Pekhoeve.  Meer informatie over de cursus vindt u hier: cursus Cuba Libre.  

 


 P R O G R A M M A  2019

  • 29 okt. t/m 10 dec. 2019

Cursus Cuba Libre - docent Peter Burgers

  • vrijdag 29 november 2019

Excursie tentoonstelling Rembrandt-Velázquez in het Rijksmuseum, Amsterdam

  •          maandag 2 december 2019
 informatie volgt

 


 

CULTURELE ACTIVITEITEN IN DE REGIO:

Nu te zien en/of verwacht in Chassé Cinema, Breda :

 

DOLOR Y GLORIA  (zie Dolor y Gloria)

Pedro Almodóvar

De nieuwe film van de Spaanse filmmaker Pedro Almodóvar waarin een regisseur op leeftijd terugblikt op het verleden en de keuzes die hij onderweg heeft gemaakt.

Salvador Mallo heeft al in geen jaren een film meer gemaakt, maar kan gelukkig nog teren op de successen die hij als regisseur heeft genoten. Wanneer een oude film van hem onder het stof vandaan wordt gehaald, brengt dat hem in contact met voormalig acteur Alberto. De twee worden weer herenigd, nadat ze lang geleden zijn gebrouilleerd. De ontmoeting zet een kettingreactie in gang, waarin het verleden terugkeert in het leven van Salvador. Terugdenkend aan zijn jeugd en zijn moeder wordt hij gedwongen om zijn demonen onder ogen te komen.

regie: Pedro Almodóvar / drama / met: Antonio Banderas, Penélope Cruz, Julieta Serrano, Leonardo Sbaraglia / Spanje 2019, 113 min. / Spaans gesproken / Nederlands ondertiteld

 

An unexpected love (zie An unexpected love)

Juan Vera

Professor in de literatuur Marcos en psychologe Ana zijn al meer dan 25 jaar gelukkig getrouwd. In Buenos Aires leiden ze een rustig en aangenaam leven. Beiden zijn tevreden over hun carrière en ze delen gemeenschappelijke interesses, projecten, vrienden en opvattingen over het leven.

Wanneer hun 19-jarige en enige zoon Luciano het ouderlijk huis verlaat om te gaan studeren in Madrid openen zich nieuwe perspectieven voor het huwelijk. Marcos en Ana beginnen zich zelfs af te vragen of ze nog wel verliefd zijn op elkaar. Ze voelen zich allebei jong en nieuwsgierig genoeg om naar iets nieuws te zoeken. Als pas gescheiden mensen doorlopen ze de verschillende stadia van het single leven.

regie: Juan Vera / komedie / met: Ricardo Darin, Mercedes Moran, Claudia Fontan / Argentinië 2018, 136 min. / Spaans gesproken / Nederlands ondertiteld

Kijk zelf voor meer informatie over het filmprogramma en speeltijden op de website van Chassé Cinema.