2 0 2 0

lunes/maandag 3 de febrero / 3 februari 2020

 Conferencia/lezing: Mi segundo Pueblo (Esain, Navarra)

por/door: Johan Wierenga

 

 ***

Local/locatie:

De Pekhoeve, Dorpstraat 94, Ulvenhout

Hora/tijd: 20:00 - 22:00 h

Entrada/entree:

socios/leden: gratis  -  invitados/introducees € 5,00 (incl. kopje koffie of thee)

 

 

Beste leden van Las Lanzas / Queridos socio de Las Lanzas,

                  con20 02 segundo pueblo1 con20 02 segundo pueblo2

 

 Beste leden van Las Lanzas,

 Queridos socios de Las Lanzas:

Na een geslaagde SARAO beginnen we het nieuwe jaar met een presentatie over het leven in Noord-Spanje in een klein dorp: Esain in Navarra.

Johan Wierenga vindt al vijftig jaar een warm onthaal in het huis en de gemeenschap van de familie van zijn echtgenote. Hij laat u het leven van alledag en de bijzondere gewoonten in deze streek meemaken tijdens zijn presentatie.

Después un SARAO exitoso comienza un año con actividades nuevos. Por primero una presentación sobre la vida en el norte de España en el pueblecito Ensain en Navarra. 

Más de cincuenta años el señor Johan Wierenga se sienta a casa en el pueblo de natal de su esposa. Presentará la vida cuotidiana, el paisaje y los costumbres en ese rincón de Navarra.

 

MI SEGUNDO PUEBLO

Voy a ofreceros una presentación sobre Esain (Etsain en euskera), un pequeño pueblo al norte de Navarra en España, de donde viene mi esposa.  El pueblecito sólo cuenta con unos cuarenta habitantes y en la foto veis la casa paterna de ella.

En principio, esta presentación la preparé para mi familia, para mostrarles la vida, el paisaje, las costumbres etc. del pueblo al que, desde más de cincuenta años, acudo durante mis vacaciones.

Como la gente de Esain estaba muy interesada al enterarse de mi presentación y también quería verla, añadí alguna información sobre mi pueblo natal, Uithuizen en la provincia de Groningen, para poder comparar los dos pueblos.

En esta velada podéis disfrutar por medio de la imagen y el sonido de la vida y de las costumbres de mi segundo pueblo.

De heer Wierenga presenteert deze avond Esain (Etsain in het Baskisch).  Dit is een klein dorpje in het noorden van Spanje, in Navarra.  Er wonen maar veertig mensen.  Johan Wierenga is getrouwd; zijn vrouw is afkomstig uit dit dorp.  Het huis op de foto is haar ouderlijk huis.

Johan komt al meer dan vijftig jaar in dit dorp voor vakantie- en familiebezoek.  Hij heeft deze presentatie ontwikkeld om de mensen in Uithuizen én in Nederland meer bekend te maken met het leven in zo’n klein dorpje in het noorden van Spanje.  Hij vertelt in de presentatie daarover en ook over de gewoonten van de mensen in het dorp en het landschap waarin het dorp ligt.  Om over en weer met elkaar bekend te worden en het leven in Noord-Spanje en Noord-Groningen te vergelijken voegt hij ook wat informatie over Uithuizen toe.  U kunt deze avond genieten van de beelden en de geluiden en de anekdotes over het leven en de gewoonten in het ‘tweede dorp’ van Johan Wierenga.

 

Sobre el conferenciante

con20 02 Johan Wierenga   

Nombre: Johan Wierenga   

País de origen: Holanda

Profesión: Inspector de Enseñanza (retirado)

Johan Wierenga, nació en Uithuizen, provincia de Groningen, Holanda. Durante su vida profesional se ha dedicado siempre a la enseñanza.

Johan Wierenga is geboren in Uithuizen in de provincie Groningen.  Hij werkte zijn hele leven in het onderwijs en is gepensioneerd onderwijsinspecteur.

 

 


 P R O G R A M M A   2020  

·         Maandag 3 februari

Mi segundo pueblo (Esain, Navarra) – Johan Wierenga 

·         Vrijdag 6 maart

Algemene Ledenvergadering

·         Maandag 6 april

Wijnproeverij Granada wijnen

·         Vrijdag 15 mei

Maarten Steenmeijer - Diez razones para leer Quijote

·         Zondag 21 juni

Las Lanzas Deportivo cultural

 

 


ANDERE ACTIVITEITEN in de regio:

Woensdag 22 januari tot en met zondag 2 februari: Internationaal Filmfestival Rotterdam

Het jaarlijkse filmfestival in Rotterdam is weer gestart. Er is een ruim aanbod aan Spaanstalige films.

Die zijn zowel afkomstig uit Spanje, als uit andere Spaanssprekende landen.

Enkele interessante films zijn:

  • Tierra adentro – Mauro Colombo, 2019, Panama
  • O que arde – Oliver Laxe, 20119, Spanje, Frankrijk, Luxemburg
  • Cenote – Oda Kaori, 2019, Japan, Mexico
  • Blanco en blanco – Théo Court, 2019, Spanje, Chili, Duitsland, Frankrijk
  • Así habló el cambista – Federico Veiroj, 2019, Uruguay

Meer informatie op IFFR

 

Woensdag 12 februari: Spaanse lezing bij Adelbert Vereniging

Deze vereniging verzorgt bijeenkomsten op allerlei terrein in Tilburg.  Dit keer is het thema voor ons interessant.  Dr. Koen Vossen houdt een lezing met als titel: De Spaanse burgeroorlog 80 jaar later nog steeds actueel.

Aanvang 20.00 uur in hotel-restaurant De Postelse Hoeve, Dr. Deelenlaan 10, 5042 AD Tilburg.

Voor meer informatie: Adelbert Vereniging.

 

Woensdag 18 maart: Jordí Savall klassiek-wereldmuziek concert in De Doelen, Rotterdam

Hesperion XXI en La Capella Reial de Catalunya brengen het programma ’De routes van de slavernij’.  In deze productie brengt dirigent en gambaspeler Jordi Savall 40 musici samen die in muziek en tekst de geschiedenis van de slavernij vertellen.  Jordi Savall maakt vaker grote producties over aspecten van de Europese muziekgeschiedenis.  Een voorproefje van de Spaanse editie van deze productie vindt u op YouTube: Las rutas de la esclavitud

Aanvang 20.00 uur in De Doelen, Schouwburgplein 50, Rotterdam.

Voor meer informatie: Jordi Savall

 

Woensdag 22 april: Zuid-Amerika op de Pedalen – in Oosterhout

Eric Schuijt en Carla van Tatenhove vertellen over hun fietstocht door Zuid-Amerika: over de hoogvlakten van de Andes, dwars door Peru, Chili, Argentinië tot in zuid-Patagonië.

Om 20.00 uur in Theater de Bussel, Torenstraat 10, 4901 EJ Oosterhout.

Meer informatie: Zuid-Amerika op de pedalen  

 

Vrijdag 31 januari: Spaanse filmavond bij Filmhuis Breda

De hoofdfilm is Carmen en Lola een film over de verboden liefde tussen twee vrouwen in een Roma-gemeenschap. Behalve deze film wordt nog een tweede film getoond, er is Spaanse muziek en er wordt iets lekkers gekookt voor de bezoekers. Vanaf 18.00 uur opent het filmcafé, de film begint om 20.00 uur. Meer informatie: Carmen en Lola  

 

Tot en met 29 maart 2020 in Amstelveen: tentoonstelling Intens Mexico

Meesterwerken uit het Museo de Arte Moderno uit Mexico-Ciudad worden in het Cobra Museum geëxposeerd. Voor het eerst zijn bepaalde werken van onder andere Diego Rivera en Frida Kahlo in Nederland te zien. Meer informatie: tentoonstelling Intens Mexico

Cobra Museum, Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen.